Proč si vybrat kolo s nízkým nástupem

Kola s nízkým nástupem (low-entry kola) jsou druhem jízdního kola, které má sníženou výšku horní rámové trubky. V tradičních kolech je horní trubka rámu spojena s přední vidlicí a zadním trojúhelníkem, a tvoří tak přímý příčný ráfek, který často vyžaduje vyšší nastupovací výšku. 

Jak poznat kolo s nízkým nástupem

kolo s nízkým nástupemKola s nízkým nástupem se vyznačují rámem, který je navržen tak, aby se výška horní trubky postupně snižovala směrem k řídítkům a sedlu. To vytváří otevřený prostor nad horní trubkou a umožňuje snadnější a pohodlnější nastupování na kolo. Často mají kola s nízkým nástupem také skloněnou horní rámovou trubku, která dodává celkově elegantnější a stylizovaný vzhled.

Elektro kola s nízkým nástupem jsou obvykle navržena s důrazem na pohodlí a snadné ovládání. Jsou populární mezi cyklisty, kteří preferují pohodlnou jízdu s větší stabilitou a snazší manipulací při nastupování a sesedání z kola. Jsou vhodná pro cyklisty různého věku a dovedností, zejména pro začátečníky, starší cyklisty, rekreační jezdce a cyklisty s omezenou pohyblivostí.

Proč si vybrat kolo s nízkým nástupem

Existuje několik důvodů, proč byste mohli zvážit výběr městského kola s nízkým nástupem (low-entry) nebo také nazývaného nízký příčný ráfek. Zde jsou některé z hlavních důvodů:

  1. Pohodlnější nastupování: Kola s nízkým nástupem mají sníženou výšku horní rámové trubky, což usnadňuje nastupování a sesedání z kola. Tato konstrukce je obzvláště vhodná pro cyklisty, kteří mají omezenou pohyblivost nebo problémy s flexibilitou.

  2. Větší stabilita: Nižší nástupová výška přispívá ke zvýšení stability kola, zejména při zastavení nebo při stojícím postoji. Tím se snižuje riziko pádu nebo ztráty rovnováhy, což je přínosné pro začátečníky, starší cyklisty nebo cyklisty, kteří preferují větší pocit jistoty.

  3. Všestrannost: Kola s nízkým nástupem jsou často navržena jako univerzální nebo rekreační kola, která jsou vhodná pro různé typy jízdy, jako je jízda po městě, cykloturistika nebo relaxační jízda. Jsou oblíbená u cyklistů, kteří chtějí pohodlnou a příjemnou jízdu.

  4. Inkluzivita: Kola s nízkým nástupem jsou také vhodná pro cyklisty s různými tělesnými proporcemi, jako jsou kratší lidé nebo ženy, kteří preferují kola s geometrií přizpůsobenou jejich tělesné stavbě. To může přispět k větší inkluzivitě v cyklistickém světě a umožnit všem lidem pohodlnější jízdu.

Je důležité si uvědomit, že volba kola s nízkým nástupem závisí na individuálních potřebách a preferencích cyklisty. Před koupí kola je vždy vhodné si jej vyzkoušet, abyste zjistili, zda vám vyhovuje jeho geometrie a komfort při jízdě.

Vyberte si kolo s nízkým nástupem zde